Drugi Regionalni susreti muzejskih radnika BiH, Srbije i Hrvatske održani su u Sarajevu od 29. 09 do 01.10. 2009. godine u organizaciji Međunarodnog komiteta muzeja (ICOM) BiH pod nazivom „Muzeji i turizam“.

U radu skupa učestvovalo je više od 50 muzejskih radnika iz BiH, Srbije i Hrvatske te Makedonije. Cilj je susreta bila razmjena iskustava i ideja između muzejskih institucija spomenutih država, njihovo povezivanje te zajedničko pokretanje novih projekata. Tema Drugih regionalnh muzejskih susreta pod nazivom „Muzeji i turizam“ oslanjala se na temu Međunarodnog dana muzeja 2009. godine.

Namjera je bila razmotriti mogućnosti uključenja muzeja u turističku ponudu država učesnica skupa, odrediti njihovo mjesto u razvoju turizma na području regije, te analizirati načine njihovog animiranja u lokalnim zajednicama.
Na susretima je predstavljena i Deklaracija Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) i Svjetske federacije prijatelja muzeja (WFFM) o svjetski održivom turizmu.

Pored muzeja iz BiH – Sarajeva, Banje Luke, Bijeljine, Visokog, Travnika, Zenice i Tuzle, u radu susreta učestvovali su i predstavnici muzejskih institucija iz Beograda, Gornje Stubice, Krapine, Valjeva i Prijepolja. Na susretima je potpisan i dokument o suradnji između ICOM-a BiH, Udruženja muzejskih radnika Republike Srpske i Asocijacije informacijskih stručnjaka-bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) radi unaprjeđenja međusobne suradnje unutar granica BiH, lakšeg pristupa određenim fondovima i ministarstvima te bržeg razvoja konkretnih projekata.

Susreti su završeni organiziranom ekskurzijom, u okviru koje su učesnici posjetili muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, Muzej i samostan Šćit/Rama te Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića” u Travniku. Godine 2009. u rad susreta uključila se i Makedonija, odnosno makedonski nacionalni komitet ICOM-a.


 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *