Prvi regionalni muzejski susreti su održani od 22. do 25. maja 2008. godine u Prijepolju (Republika Srbija). Delegaciju, na osnovu ranije dostavljenih prijava, iz Bosne i Hercegovine činilo je 12 članova ICOM BiH: Dražen Kotrošan, Azra Bečević-Šarenkapa, Anis Hasanbegović, Amra Hamzabegović, Samir Avdić i Sabaheta Abadžić (Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine), Janko Vračar, Danijela Đukanović i Vladimir Đukanović (Muzej Republike Srpske), Alma Leka (Historijski muzej Bosne i Hercegovine), Nataša Perić i Mirsad Bakalović (Muzej istočne Bosne) i predstavnica Federalnog ministarstva kulture i sporta (Angela Petrović).

U službenom dijelu susreta prisutnima su se obratili predsjednici Nacionalnih komiteta (Slavoljub Pušica, Damodar Frlan i Dražen Kotrošan), predstavnici ministarstva kulture Srbije (Sonja Cupać i Olivera Marković), Federalnog ministarstva kulture i sporta (Angela Petrović), Francuskog kulturnog centra u Beogradu (Korin Kuman) i Zemaljskog muzeja BiH (dr. sci. Aiša Softić). U drugom dijelu službenog programa razmatrano je stanje zakonske legislative i organizacije muzeja u Srbiji i iskustva po tom pitanju u regionu. Službeni dio je zaključen prezentacijom dr. Mile Popović-Živančević o aktivnostima i projektima koje realizuje ICOM SEE. U zaključcima je istaknuta neophodnost nastavka suradnje komiteta i razmjene iskustava u oblasti muzejske djelatnosti. Prihvaćen je prijedlog da se susreti nastave kao tradicionalni i u tom smislu je data inicijativa da naredni susreti budu organizirani u Sarajevu 2009. godine.

U neoficijelnom dijelu delegacije su posjetile Žabljak-Nacionalni park Durmitor, Veliku džamiju u Prijepolju, Manastir Svete trojice u Pjevljima i manastir Mileševa u Prijepolju. U povratku na putu za Sarajevo delegacija iz BiH je obišla most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Finansijsku potporu za odlazak bosanskohercegovačke delegacije pružilo je Federalno ministartvo kulture i sporta, dok je troškove smještaja obezbjedio domaćin susreta ICOM Srbije.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *