Treći muzejski susreti održani su u Hrvatskom zagorju i Zagrebu od 12.10.2010. do 14.10.2010. godine u organizaciji Muzeja Hrvatskog zagorja i HNK ICOM-a.

Susreti su započeli organiziranom radionicom Regionalne alijanse ICOM SEE vezanim uz zaštitu kulturne i prirodne baštine u regiji. Radionica je bila posvećena izradi upitnika za procjenu stanja koji je sastavila radna grupa sastavljena od muzejskih profesionalaca iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Bugarske. Cilj je bio napraviti jedinstven i učinkovit instrument za procjenu opasnosti koji će biti primjenjiv u svim zemljama regije i koji kasnije može poslužiti kao podloga za zajedničku bazu podataka.

U večernjim satima sudionici susreta razgledali su znamenitosti grada Klanjca gdje su prisustvovali promociji najnovijeg broja Anala.

Slijedećeg, 13. oktobra 2010. godine, muzealci i stručnjaci predloženi od strane članova ICOM BIH, Hrvatska i Srbija održali su izlaganja na temu Muzeji u regiji – inovacijom iz krize. Svrha je bila pokazati primjere dobre prakse u regiji kojima muzeji odgovaraju na izazove ekonomske krize, osiguravajući razvoj i boljitak u svojim zajednicama. Istoga dana je u večernjim satima održano otvorenje izložbe Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli.

U četvrtak, 14.10. 2010. godine sudionici skupa obišli su Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej suvremene umjetnosti i Etnografski muzej u Zagrebu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *